Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Chybou malých stran je to,že se nedostanou nad 5%. Jak prosté.

0 0
možnosti
TB

Současný systém fakticky umožňuje stav, kdy 19 stran dostane těsně pod pět procent a jedna jediná dostane těsně nad. A ta jedna 5% strana bude mít 100 % poslanců.

Navíc hlas každého člověka, který se musí rozhodovat stylem "volím, aby můj hlas nepropadl" je vlastně manipulovaný. A nejhorší je, že o volebním systému opět rozhodují výhradně poslanci zvolení tímto manipulovaným způsobem.

Přitom by bohatě stačilo, aby namísto kompletního propadnutí hlasů samotné propadnuté strany mohly rozhodnout, komu své hlasy přesměrují. Popřípadě možnost vkládat do obálky druhý, záložní lístek.

3 0
možnosti
JK

Pokud chcete něco kritizovat, pane Karste, měl byste si napřed sám ujasnit pojmy a nepsat nesmysly hned v první větě perexu. V parlamentu není 200 křesel, nýbrž 281 křesel, z toho 200 ve sněmovně a 81 v senátu. A takových nejapností máte v textu spousta, jen nejsou tak zřetelné a snadno vyvratitelné jako tato.

1 2
možnosti
Foto

Když jsme u pojmu tak jste zapomněl ujasnit pojem křeslo. Pokud jsem uváděl 200 křesel potom průměrný občan pochopí, že mám na mysli poslaneckou sněmovnu.

0 0
možnosti
JK

Demokracie je hledání správné cesty pomocí neustálých chyb. Je to zdlouhavý systém neustálého dohadování o přijímání a rušení pravidel. Teoreticky máme všichni stejný cíl, prosperující a bohatou společnost a když se rozhlédnu po zeměkouli, tak Češi se rozhodně vyhřívají v nejvyšších patrech žebříčku. Když se podívám, kdo že se to vedle nás vyhřívá jde vesměs o společenství s demokratickým systémem vládnutí. Totalitu jsme si zažily a byl to pěkný sešup směrem dolů. Hrabeme se zpátky celkem rychle, i když mnozí doufali, že tem propad doženeme skokově za pár let. Pokud do toho dohadování zapojíme celou společnost pomocí referenda, nepohneme se nikam. Dohadování několika stran by nahradil všeobecný chaos v dnešní informacemi a dezinformacemi zahlcené době. Jedno referendum by rušilo to předchozí podle nálad na sociálních sítích, emoce místo odbornosti. I když politici nemusí být taky žádné mozkovny, aspoň vědí, že mozky si lze najmout a že je lepší, když jim do bádání žádný dav nekecá, jak manželka do řízení auta, příště si klidně může řídit sama, že.

Takže zastupitelská demokracie je zatím ten nejlepší systém vlády, dosavadní pokusy některých států o jiný systém selhaly, nebo nemají takovou efektivitu v rozhodování jako demokracie, i když je pomalá a plná neustálého dohadování, nejde totiž o rychlost, ale o výsledek.

1 0
možnosti
JL

Je zajimave pane Kucero, ze dokazete udelat zaver, aniz znate jiny system. Britove ho budovali od roku 1215. San Marino ma take system jiny nez CR. Presne od roku 1600. A funguje dodnes. Nejvetsi demokracie (USA) je zalozena na prime demokracii, kde JEDINEC je ta sila ve vsem. (1787). Zajimave pro vas, system sestavil francousky baron zhruba 100 let pred konstitucni ustavou Rakouska, kdy vy se potacite ve stejnem systemu. Vite vy vubec, ze dnesni Ustava je opsany protokol z roku 1919, sepsany 6 muzi presne podle toho rakousko uherskeho. Jen prezident byl vymenen za cisare. Specialni nutnost vytvaret "KOALICE", je tam porad a je tento nerad vami chranen.

A uprava? Zadna!!! Lenivi a netecni Cesi nemaji zajem neco zlepsovat. Vsak to take tak vypada. Jen jedno dokazi. Zvolit si cizaky do vedeni a to s velkym nadsenim. To znaji od roku 1306!!??

0 1
možnosti
Foto

Naše Sněmovna je sestavena podle nějakého modelu /či vzorce?/ a menšina se nakonec musí podřídit většině. To však není to, co mi na Sněmovně vadí. Sněmovnu lze považovat za jakousi "hlasovací mašinu" a měla by fungovat, protože každá strana či hnutí vstupuje do Sněmovny s volebním úmyslem řadu zákonů změnit nebo zdokonalit. A pokud je ta mašina zablokovaná obstrukcemi a nefunguje, tak potom žel není tím, k čemu byla zřízena. Zdravím.

0 1
možnosti
  • Počet článků 159
  • Celková karma 14,28
  • Průměrná čtenost 1159x
Jeden z těch, kteří si vývoj po roce 1989 představovali jinak.

Seznam rubrik