Co s demokracii.

7. 12. 2022 21:30:36
Současná demokracie je zastupitelská. To znamená, že občané mají právo volit své zastupitelé a potom držet hubu a krok. No a zastupitelé si mohou dělat to, co uznají za vhodné. Takovou demokracii je taky možno nazývat stranickou.

Záleží na tom, jak se ve straně domluví. Někdy je parlament zbytečný, zejména když je prosazována stranická disciplína a stačí dohoda předsedů stran. Co je v zájmu voličů je až na dalším místě. Sem tam se najde kverulant, který se předsedovi šprajcne a nedrží stranickou linii. Takového je třeba ze strany exkomunikovat pokud sám nepřeběhne.

. Rozumnou demokracii si představuji jako socialismus s lidskou tváří, který je totéž jako kapitalismus s lidskou tváří. V kapitalismu s lidskou tváří by nebyly propastné rozdíly, které jsou v současné době a nedocházelo by k nadvýrobě a s ní související m plýtváním. To je něco jako zastupitelská demokracie s prvky přímé demokracie. Technická vyspělost společnosti je na takové úrovni, že si dovedu představit možnou angažovanost jednotlivců v rámci sítí a tím možnost vyjadřovat se k problémům společnosti. Pokud je míněna demokracie jako vláda lidu, tak k tomu má ta současná ještě hodně daleko. Malý krůček k tomu je přímá volba presidenta, kterou zejména politici (zastupitelé) kritizují. Třeba i předseda ústavního soudu prohlásil, že zavedení přímé volby prezidenta byla velká chyba. Vyhovovalo jim, že se dříve mohli domluvit a a zvolit si svého prezidenta. Prezidenta zastupitelů na kterého by měli nějakou „páku“ a ne prezidenta občanů. Dlouhé diskuse na téma referenda rozdělila společnost na zastupitelé a voliče. Často se opakující argumenty o nákladech na referendu jsou hodny absolventů základní školy, protože spojit volby s referendy by bylo jen malé zvýšení nákladů na volby .Už jsem slyšel nějaké názory, že to byla hrozná chyba. Pro mne to znamená, že občané jsou snad považováni za nesvéprávní. No a dojalo mne, že někdo ze zastupitelů se vyjádřil, že na Zemana nemají páku. Zeman udělal pár krávovin, ale nic neukradl. Samého by mne zajímalo, jak by některá referenda dopadla. Pokud občané mají právo volit své zastupitelé, bylo by logické mít právo je odvolat.

Lidová demokracie známá z minulého režimu taky se zájmy občanů neměla moc společného. S demokracii je to jako s pracovní dobou. Pracovní doba taky dlouho ignorovala vývoj a technickou úroveň společnosti a teprve teď se začíná pomalinku pracovní doba zkracovat. Díky technické úrovni by se i demokracie mohla posunout k demokracii bez přívlastků. Nic se ale nesmí přehánět. Tak zvaná úplná přímá demokracie by mohla být anarchií, kde by si každý dělal co chce. O takovou demokracii by normální člověk neměl zájem. Dovedu si představit, jak by to vypadalo na silnicích. Silnější auta by si mohly jezdit jak dnes někteří piráti silnic a menší auta by plnila šrotiště. Rozumnou demokracii si představuji jako socialismus s lidskou tváří, který je totéž jako kapitalismus s lidskou tváří. Je možné se sem tam setkat s tvrzením, že nůžky mezi bohatými a chudými se stále rozvírají. Je to v podstatě záležitost peněz. Současné trendy by vytvořili peněžní demokracii. Jinak řečeno demokracii pro toho, kdo má peníze. Je k úvaze jakou skutečnou zásluhu mají ti nejbohatší na svém bohatství. Záleží na tom, cosi každý přinese na svět při narození jaké vlastnosti bude mít. Je nespravedlivé, že někdo má IQ 130 a tím předpoklad vyššího vzdělání a společenského uplatnění. Někdo se narodí jako pedofil nebo jako zločinec někdo jako člověk, který pomáhá druhým. Pro někoho bude víc znamenat čest, pro někoho sláva a jiného bohatství. Někomu bude záležet na čistém svědomí, někdo za peníze udělá cokoliv. Někdy mne napadá, zda na standartě místo Pravda vítězí nemělo by být Prachy vítězí.

Třeba demokracii má i Severní Korea - Kimovou demokracii. Má to i v názvu republiky, která má plný název Korejská lidově demokratická republika. Technická úroveň má i možnosti ptát se na choulostivé otázky přímo a pří tom anonymně s využitím statistických metod.

Autor: Vavřinec Karst | středa 7.12.2022 21:30 | karma článku: 13.11 | přečteno: 335x

Další články blogera

Vavřinec Karst

Diskriminace organizovaná státem

V parlamentu je 200 křesel. Podle volebního zákona je diskriminováno 20% voličů, kteří volili strany s menším ziskem než 5% a v zastupitelské demokracii nemají zástupce. Jejich 40 křesel v parlamentu si rozeberou velké strany.

10.2.2024 v 23:45 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 386 | Diskuse

Vavřinec Karst

Teoreticky možné řešení energií?

Slunce dodává zdarma neuvěřitelné množství energie, využívané ve fotovoltaických elektrárnách. Napadla mne jiná možnost, kterou moje dcera komentovala slovy„Je to jednoduché a pokud by to bylo možné už dávno by to někoho napadlo"

7.2.2024 v 1:10 | Karma článku: 8.65 | Přečteno: 521 | Diskuse

Vavřinec Karst

Referendum je cesta k demokracii

Když jsem si přečetl několik článků o tom, že referendum je cesta do pekla, nabyl jsem dojem, že pro někoho jsem boží hovádko (vůl). Jde o to, co si autoři představovali pod pojmem referendum.

2.2.2024 v 0:19 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 324 | Diskuse

Vavřinec Karst

Přečetl jsem si článek „Sněmovna schválila manželství pro homosexuály v prvním čtení“

Sněmovna schválila manželství pro homosexuály v prvním čtení. Došlo k tomu jen díky výdobytku minulého režimu některých stran a sice stranické disciplíně a naopak hlasování jiných stran. Pohledem na tabulku kdo jak je to zřejmé.

30.6.2023 v 16:21 | Karma článku: 27.81 | Přečteno: 795 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.51 | Přečteno: 688 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.66 | Přečteno: 2510 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 309 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 220 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 284 | Diskuse
Počet článků 159 Celková karma 14.20 Průměrná čtenost 1159
Jeden z těch, kteří si vývoj po roce 1989 představovali jinak.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...